Merokok adalah Faktor Risiko Utama bagi Kebanyakan Penyakit Berkaitan Gaya Hidup

Penggunaan rokok atau tembakau adalah topik yang tidak pernah berakhir dengan peningkatan kelaziman di kalangan remaja. Statistik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia menunjukkan bahawa merokok adalah faktor risiko utama bagi penyakit kronik dan bertanggungjawab untuk 10 hingga 12% kematian di Malaysia. Ia amat membimbangkan bahawa statistik menunjukkan sebanyak 50% orang di Malaysia adalah perokok. Ini bukan sahaja cabaran untuk Malaysia, tetapi ia adalah satu cabaran di seluruh dunia. Menurut American Cancer Society, 480,000 orang di Amerika Syarikat mati kerana penyakit yang berkaitan dengan penggunaan tembakau setiap tahun. Tabiat merokok membawa lebih banyak kematian orang Amerika daripada masalah lain seperti HIV, senjata api, ubat-ubatan larangan atau alkohol.

Merokok adalah faktor risiko dalam empat kumpulan utama penyakit tidak berjangkit yang juga berkaitan dengan perubahan gaya hidup - masalah kardiovaskular, pelbagai jenis kanser, penyakit yang berkaitan dengan paru-paru dan diabetes. Penyakit kardiovaskular pada masa ini merupakan penyebab utama kematian di dunia dan penggunaan tembakau dengan merokok meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung dan strok sebanyak dua hingga empat kali. Merokok juga menyumbang kepada penyakit paru-paru kronik, yang boleh melumpuhkan atau membawa maut dan meningkatkan risiko kematian sehingga 12 kali.

Merokok dan diabetes

Walaupun diabetes sentiasa dikaitkan dengan pengambilan gula yang tinggi, merokok adalah satu lagi faktor risiko untuk diabetes, dengan 12% insiden diabetes di Amerika Syarikat disebabkan oleh tabiat merokok. Merokok pastinya antara faktor risiko utama diabetes jenis 2 dan perokok adalah 30% hingga 40% lebih cenderung menghidap diabetes berbanding bukan perokok. Penghidap diabetes yang juga menjadi perokok meningkatkan risiko kematian serta komplikasi lain yang berkaitan seperti amputasi dan masalah penglihatan. Penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia mendapati bahawa merokok adalah faktor penting yang berkaitan dengan nefropati diabetes (penyakit buah pinggang diabetes).

Merokok dan kanser

Kanser paru-paru sentiasa dikaitkan dengan tabiat merokok dan menjadi punca utama kanser paru-paru. Bukan itu sahaja, merokok juga meningkatkan risiko jenis kanser lain termasuk kanser mulut, kanser larynx, kanser pharynx, kanser oesophagus, kanser buah pinggang, kanser serviks, kanser hati, kanser pundi kencing, kanser pankreas, kanser perut, kanser kolon/rektum dan leukaemia myeloid.

Merokok dan masalah pernafasan

Pernahkah anda mendengar "batuk perokok"? Asap yang dihasilkan daripada tembakau mengandungi bahan kimia dan zarah yang memburukkan saluran udara dan paru-paru. Apabila perokok menyedut semua zarah dan bahan ini, badan membentuk lendir atau mula batuk untuk membersihkannya dari saluran pernafasan. "Batuk perokok" boleh menjadi petunjuk menghidap penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) atau penyakit paru-paru jangka panjang dan risikonya akan meningkat semakin lama tempoh kita merokok. COPD merangkumi kedua-dua bronkitis kronik dan emfisema. Bronkitis kronik adalah keadaan di mana saluran udara menghasilkan terlalu banyak lendir dan memaksa individu untuk batuk dan ini sering menjadi komplikasi bagi perokok. Emfisema, sebaliknya, adalah keadaan yang merosakkan kemampuan seseorang untuk bernafas dan tidak dapat disembuhkan. Ia hanya dapat dirawat jika orang itu berhenti merokok.

Merokok dan penyakit kardiovaskular

Beberapa penyakit kardiovaskular juga berpunca daripada merokok. Merokok menyebabkan kerosakan pada jantung dan saluran darah anda dan meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung atau strok. Bukan hanya itu, merokok juga menyebabkan tekanan darah tinggi dan darah beku. Selain itu, merokok menjejaskan arteri anda dengan membina plak dan meningkatkan risiko menghidap penyakit arteri periferal atau PAD; keadaan aliran darah yang lemah ke lengan dan kaki.

Menamatkan tabiat merokok anda bukan sahaja dapat menghentikan penyakit kronik yang boleh dicegah tetapi juga meningkatkan kecergasan dan kesejahteraan anda secara beransur-ansur. Dalam masa 20 minit berhenti merokok, tekanan darah dan kadar jantung anda akan menurun, manakala tahap nikotin serum turun 90% selepas 8 jam serta deria bau dan rasa akan bertambah baik selepas 48 jam.

Cari produk anda

NICORETTE® mempunyai pelbagai Terapi Penggantian Nikotin (NRT) yang direka untuk membantu anda apabila anda telah berhenti merokok.

Tulis Matlamat & Memberi Ganjaran Kepada Diri Sendiri

Berikan ganjaran kepada diri sendiri apabila anda mencapai kejayaan anda.