Cara Berhenti Merokok dalam 5 Langkah

Walaupun fakta-fakta yang telah lama diketahui mengenai potensi merokok menyebabkan kanser paru-paru dan banyak masalah kesihatan yang lain, merokok kekal menjadi salah satu tabiat yang paling sukar untuk diputuskan. Nikotin, salah satu daripada 4,000 bahan kimia yang ditemui dalam asap daripada produk tembakau diketahui boleh menyebabkan ketagihan.

Kebanyakan perokok tahu bahawa tembakau adalah berbahaya dan menyatakan keinginan untuk mengurangkan atau berhenti menggunakannya tetapi ramai yang mengalah dalam masa beberapa hari sahaja, dan kurang daripada tujuh peratus daripada mereka yang cuba berhenti sendiri mencapai kira-kira setahun dalam pantang merokok. Berhenti boleh menjadi sangat sukar untuk perokok yang merokok sekali-sekala atau perokok yang sering merokok. Jadi, jika anda benar-benar komited untuk berhenti merokok, lengkapkan diri anda dengan pelan dan sokongan yang betul untuk membantu anda membuat yang terbaik dalam resolusi perubahan hidup anda.

Berikut adalah pelan 5 langkah untuk berhenti merokok, memendekkan sebagai singkatan START:

Langkah 1: Set (Tetapkan): Tetapkan tarikh berhenti

Langkah pertama untuk berhenti merokok ialah membuat keputusan untuk berhenti! Walaupun anda pernah gagal sebelum ini, jangan biarkan masa lalu anda menghalang matlamat anda. Semakin banyak kali anda cuba untuk berhenti, semakin besar peluang kejayaan anda. Selain mengesahkan kemahuan anda, membina rancangan untuk membantu anda berpegang kepada keputusan itu. Bagaimana untuk merancang, anda boleh bertanya? Mulakan dengan menetapkan tarikh berhenti, sebaik-baiknya dalam tempoh dua minggu yang akan datang. Ini akan memberi anda masa yang cukup untuk membuat persediaan tanpa kehilangan motivasi untuk berhenti.

Jika anda kebanyakannya merokok di tempat kerja, berhenti pada hujung minggu, supaya anda mempunyai beberapa hari untuk menyesuaikan diri dengan perubahan itu. Sebaliknya, jika anda merasakan keinginan untuk merokok pada hujung minggu, atau tempat kerja anda tidak membenarkan merokok, maka mana-mana hari bekerja akan menjadi hari berhenti yang sempurna. Elakkan hari apabila anda tahu anda akan sibuk, tegang atau mempunyai acara istimewa yang boleh menjadi pencetus. Tuliskan tarikh berhenti anda di suatu tempat, dan lihat setiap hari. Jangkaan ini boleh membantu anda membina keazaman anda.

Langkah 2: Tell (Beritahu): Beritahu dunia bahawa anda sedang berhenti

Mempunyai orang ramai mengetahui bahawa anda akan berhenti merokok boleh membantu untuk menguatkan keazaman anda. Jadi, beritahu rakan dan keluarga anda tentang rancangan anda dan beritahu mereka bahawa anda memerlukan sokongan dan galakan mereka. Rakan anda boleh membantu mengalihkan perhatian anda daripada pencetus. Biarkan mereka tahu bagaimana mereka dapat membantu. Mempunyai rakan berhenti yang mahu berhenti merokok juga boleh menjadi pendorong yang baik juga. Berjuang bersama-sama membantu anda mengatasi dengan lebih baik. Selain itu, luangkan masa dengan orang yang telah berjaya berhenti merokok dan minta nasihat. Perbualan itu akan menjadi pendorong yang baik untuk anda.

Langkah 3: Anticipate (Bersiap sedia): Jangkakan cabaran

Memandangkan nikotin daripada rokok memberikan kadar ketagihanyang tinggi and sementara, menyikirkannya boleh menyebabkan penarikan fizikal, gejala dan keinginan untuk merokok. Jadi, bersedialah untuk menghadapi cabaran biasa.

Kebanyakan orang yang mula merokok semula melakukannya dalam tempoh tiga bulan yang pertama. Oleh itu, adalah penting untuk melabur dalam diri anda dalam gangguan yang berguna, terutamanya dalam dua minggu yang pertama. Jika anda boleh melalui dua minggu yang pertama, peluang kejayaan anda adalah lebih tinggi. Daftarkan diri anda untuk aktiviti fizikal yang menyeronokkan dan mempunyai tekananyang rendah. Ia bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan anda tetapi juga boleh menghilangkan emosi negatif anda. Berpeluh juga boleh meningkatkan rasa kesejahteraan dan kawalan diri anda, seterusnya mengurangkan impulsif anda untuk mengambil rokok.

Langkah 4: Remove (Singkirkan): Singkirkan pencetus merokok

Keluarkan rokok dan produk tembakau lain dari rumah, kereta dan tempat kerja anda. Jangan lupa untuk menyingkirkan pemetik api, asbak dan mancis anda juga. Mempunyai jejak rokok juga tidak akan membantu anda. Jadi, basuh pakaian anda dan segarkan apa-apa yang berbau seperti asap. Cuci kereta anda, bersihkan langsir dan permaidani anda, dan stim perabot anda. Kenal pasti dan elakkan perkara yang membuatkan anda teringin merokok, sama ada orang, tempat dan benda. Jangan tinggal bersama dengan perokok dan berada di tempat merokok terlalu lama. Mereka boleh mencetuskan keperluan untuk merokok. Sebaliknya, luangkan masa dengan orang bukan perokok atau orang yang telah berjaya berhenti merokok.

Langkah 5: Talk (Cakap): Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda

Doktor anda boleh menetapkan ubat untuk membantu dengan gejala penarikan diri. Terapi penggantian nikotin, sebagai contoh, meningkatkan kadar berhenti merokok sebanyak 50 hingga 70 peratus. Tetapi ia hanya berkaitan dengan ketagihan fizikal kepada nikotin, bukan ketagihan tingkah laku atau psikologi untuk merokok. Jadi beberapa jenis program dan strategi berhenti merokok masih penting.

Jika anda tidak dapat berjumpa dengan doktor, anda boleh mendapatkan banyak produk di kaunter farmasi tempatan anda, termasuk tampalan nikotin, lozenges dan gula-gula getah. Rujuk kepada ahli farmasi anda untuk pilihan produk yang betul.

Perlu diingatkan bahawa berhenti merokok adalah perjuangan yang berterusan dengan diri sendiri. Oleh itu, raikan setiap hari yang berlalu tanpa anda mengambil rokok. Anugerahkan diri anda untuk semua pencapaian kecil yang telah anda capai. Sekarang anda tidak lagi berbelanja untuk merokok, manjakan diri anda dengan perkara yang memuaskan dan menarik minat anda. Ingat, anda lebih kuat daripada keinginan merokok anda.

Rujukan: 5-Step Prep: Quit-Smoking Countdown
https://www.everydayhealth.com/smoking-cessation/quit-smoking-countdown.aspx

Smoking, 5 Steps to Quit
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/s/Smoking-5%20Steps%20to%20Quit

5 Proven Strategies to Quit Smoking Now
https://www.menshealth.com/health/a19536625/quit-smoking-stat

Adakah Anda Ingin Berhenti Merokok Secara Beransur-ansur?

Ketahui cara untuk berhenti dengan langkah yang mudah diurus. Anda boleh mengurangkan bilangan rokok yang anda merokok, pada masa yang sama menguruskan ketagihan dan simptom penarikan dengan menggunakan produk NICORETTE®

Cari produk anda

NICORETTE® mempunyai pelbagai Terapi Penggantian Nikotin (NRT) yang direka untuk membantu anda apabila anda telah berhenti merokok.