Mitos Mengenai Berhenti Merokok

Kami ingin memberi anda fakta dan membongkar mitos-mitos ini. Hal ini demikian kerana berhenti merokok cukup sukar dan mempunyai maklumat yang betul dapat membantu anda.

Mitos 1: Berat Badan Anda Akan Naik

Terdapat beberapa kebenaran kepada ketakutan yang sama - jika anda berhenti merokok, anda akan naik berat badan. Walau bagaimanapun, nikotin dalam rokok akan mempercepatkan metabolisme anda dan membantu mengurangkan  selera makan anda. Oleh sebab itu Terapi Penggantian Nikotin (NRT), seperti NICORETTE®, memainkan peranan. Ia melepaskan nikotin secara terkawal untuk membantu anda berhenti merokok, sambil membantu mengatasi metabolisme dan nafsu makan anda.

Anda mungkin tergoda untuk makan lebih banyak apabila anda berhenti kerana dua sebab:

  • Anda merindukan aksi merokok dari tangan ke mulut.
  • Anda keliru tentang keinginan rokok dengan rasa lapar.

Untuk memerangi dua perkara itu, cuba:

  • Gunakan masa dan wang yang anda jimatkan dengan tidak merokok untuk merancang dan masak makanan yang sihat.
  • Hadkan hidangan manis seperti minuman, gula-gula, biskut dan kek.
  • Isi peti sejuk anda dengan snek ringan yang sihat seperti lobak merah dan buah-buahan (bukan jus buah).
  • Hadkan pengambilan minuman keras anda kerana bukan sahaja mengandungi banyak kalori, tetapi juga boleh melemahkan tekad berhenti merokok anda.
  • Cuba untuk jangan terlepas makanan, terutamanya sarapan pagi.
  • Bersikap realistik dan biarkan diri anda menikmati ganjaran kecil sekarang dan kemudian.
  • Berjalan-jalan di tempat kediaman supaya mengalihkan pemikirkan anda daripada makanan!
  • Gunakan Gula- Gula Getah NICORETTE®.

Mitos 2: Merokok Meredakan Tekanan

Merokok sebenarnya meningkatkan kebimbangan dan ketegangan kerana ia meningkatkan kadar denyutan jantung anda.Kebanyakan perokok berasa tegang sehingga menghisap rokok seterusnya diseababkan tindakan merokok dapat melegakan tekanan mereka.

NICORETTE® memberikan dos nikotin yang terkawal kepada anda untuk membantu anda mengurangkan rokok. Sebaliknya, anda boleh mencari cara baru untuk berehat dan menangani tekanan - walaupun tekanan dengan berhenti merokok.

Mitos 3: Kemahuan adalah Cara Terbaik untuk Berhenti Merokok

Malah, orang yang cuba berhenti secara mendadak (cold turkey) mempunyai peluang rendah untuk berhenti merokok dengan baik berbanding dengan orang yang menggunakan NRT. Berhenti secara mendadak menjadi lebih sukar kerana menghadapi simptom penarikan diri sementara anda melawan tabiat merokok. Sebaliknya, menggunakan produk NRT seperti NICORETTE® boleh menggandakan peluang anda untuk berjaya berhenti merokok berbanding dengan kemahuan sendiri.

Mitos 4: Nikotin Buruk untuk Anda

Sesetengah orang bimbang bahawa menggunakan Terapi Penggantian Nikotin (NRT) untuk membantu mereka berhenti hanya akan membuatkan keadaan menjadi teruk untuk kesihatan mereka sama seperti  menghisap rokok. Ia tidak benar.

Bahan kimia berbahaya di dalam asap rokok, seperti tar dan karbon monoksida yang tidak baik untuk anda. Bahan-bahan tersebut boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan kanser paru-paru.

Nikotin menyebabkan ketagihan dalam merokok, dan penggunaan NRT membolehkan anda mengurangkan rokok yang anda merokok. Dengan mengurangkan jumlah asap tembakau yang anda nafas, anda juga mengurangkan risiko kesihatan yang berkaitan.

Mitos 5: NRT Lebih Mahal Daripada Rokok

Kebanyakan perokok tidak menyedari tabiat merokok mereka menggunakan kos yang banyak. Angka-angka boleh mengejutkan apabila anda menambahkan berapa banyak yang anda belanjakan dalam satu dekad. Ya, NRT membelanjakan wang, tetapi ia tidaklah begitu mahal seperti merokok.

Sesetengah produk NRT mungkin lebih mahal setiap paket daripada rokok, tetapi penambahan kos NRT jauh lebih rendah dalam jangka panjang. Kos NRT hanya terpakai dalam jangka pendek, kerana ia direka untuk berhenti menggunakan nikotin membuang nikotin. Fikirkan apa yang anda boleh lakukan dengan wang yang anda simpan dalam jangka masa panjang.

Adakah Anda Ingin Berhenti Merokok Secara Beransur-ansur?

Ketahui cara untuk berhenti dengan langkah yang mudah diurus. Anda boleh mengurangkan bilangan rokok yang anda merokok, pada masa yang sama menguruskan ketagihan dan simptom penarikan dengan menggunakan produk NICORETTE®

Kebenaran Mengenai Nikotin & NRT

Ketahui peranan nicotin dalam ketagihan dan terapi penggantian.