Perokok Pasif: Ketahui Semua Risiko Anda

Perokok Pasif: Ketahui Semua Risiko Anda

Kita semua tahu kesan tembakau terhadap perokok, tetapi jarang sekali kita bercakap tentang kumpulan risiko yang lain, walaupun bukan perokok, ia juga menjejaskan kesihatan mereka, ini adalah perokok pasif.

Apakah Perokok Pasif?

Seorang perokok pasif adalah orang yang bernafas dalam asap tembakau secara tidak sengaja. Iaitu, mereka adalah orang-orang yang kerap terdedah kepada asap tembakau. Sekiranya seorang wanita yang hamil sedang merokok, janin juga dianggap sebagai perokok pasif, kerana komponen asap tembakau dapat melintasi penghadang plasenta dan mencapainya.

Menariknya… Dianggarkan bahawa 15% daripada bukan perokok adalah perokok pasif di rumah.

Bernafas dalam persekitaran dengan asap tembakau menimbulkan risiko kesihatan kepada semua orang, yang tidak mengecualikan bayi yang baru lahir, kanak-kanak atau wanita hamil.

Perokok Pasif: Akibatnya

Walaupun orang itu tidak menyedut asap tembakau secara langsung, kesihatan individu bukan perokok yang terdedah kepada asap rokok terpakai juga turut terjejas.

Tahukah anda? Seseorang yang tinggal 5 jam sehari di bilik 30m2, di mana 2 batang rokok dihisap dan udara ditiup sekali dalam satu jam, menyedut asap rokok adalah bersamaan dengan sebatang rokok.

Anda

Dengan berhenti merokok, anda mula mengurangkan kesan besar dari merokok.

Merokok mengurangkan:
Bau dan rasa anda
Fungsi paru-paru anda

Merokok menjadikan anda lebih berisiko untuk:

Penyakit di Saluran Pernafasan

Perokok pasif adalah 30% lebih cenderung untuk mengalami kanser paru-paru, menunjukkan kes-kes orang yang tinggal dengan perokok. Di samping itu, perokok pasif juga berisiko tinggi berjangkiti penyakit pernafasan lain seperti bronkitis atau asma.

Penyakit Kardiovaskular

Perokok pasif dengan penyakit kardiovaskular berisiko mengalami serangan jantung yang meningkat di antara 25% dan 35%.

Merokok juga mempercepatkan proses penuaan dan merosot kewangan anda.

Apa yang boleh dilakukan perokok pasif?

Sekiranya anda mendapati diri anda berada dalam keadaan berasap dengan asap terpakai, kami mengesyorkan agar anda berkomunikasi dengan keluarga, rakan-rakan dan rakan-rakan perokok mengenai semua risiko kesihatan yang terlibat semasa merokok di ruang berkongsi dengan cara yang hormat. Ia adalah penting bahawa zon bebas asap rokok dihormati.

Akhirnya, kami mengesyorkan agar anda menggalakkan mereka untuk berhenti merokok, dengan bantuan anda pastinyta perjalanan berhenti merokok menjadi lebih mudah!