Bagaimana untuk Memberitahu Orang yang Tersayang Mengenai Berhenti

Kami tahu bahawa memutuskan sama ada untuk memberitahu orang tersayang tentang berhenti merokok atau tidak adalah keputusan persendirian. Tiada jawapan yang betul atau salah.

Sekiranya anda memilih untuk memberitahu mereka, kami berharap petunjuk ini dapat membantu anda memulakan perbualan. Pada akhirnya, bernilai juga untuk mendapatkan sokongan daripada orang yang tersayang apabila anda memberitahu kepada mereka bahawa anda melakukan sesuatu yang menakjubkan - anda sedang berhenti merokok.

 • Pilih siapa yang boleh memberikan sokongan kepada anda.
  Adanya orang merupakan pendengar yang baik dan amat memahami, terutama ketika waktu sukar. Oleh kerana semua orang adalah berbeza, beritahu orang tersayang tentang siapa yang anda rasa boleh memberikan semangat apabila diperlukan.
 • Beritahu mereka sebab utama anda untuk berhenti.
  Dengan membantu mereka memahami sebab anda berhenti, anda menyalurkan maklumat yang anda perlukan dengar daripada mereka apabila ketetapan anda menjadi lemah.
 • Terangkan apa yang paling sukar untuk anda berhenti.
  Mengetahui pencetus anda dan bagaimana untuk mengendalikannya akan membantu anda mengatasinya dan membenarkan orang yang tersayang memberikan sokongan yang anda perlukan. Sekiranya anda memilih untuk memanggil orang yang dikasihi semasa keinginan, mereka lebih bersedia untuk membantu anda.
 • Beritahu mereka jenis sokongan yang anda mahu..
  Walaupun sokongan boleh berubah dari semasa ke semasa proses anda berhenti, cuba memberikan beberapa contoh sokongan kepada orang yang tersayang. Sebagai contoh, beritahu dia untuk membenarkan anda telefon sekiranya anda mempunyai keinginan untuk merokok selepas makan malam adalah pertolongan yang baik . Mungkin anda mahukan aktiviti baru atau perhatian daripada kawan, atau anda memerlukan pendengar yang baik? Cuba terangkan sokongan yang anda perlukan.
 • Terangkan juga jenis sokongan yang anda tidak mahu.
  Memberitahu orang yang tersayang anda bahawa tumpuan kerap atas berhenti merokok atau bebel jika anda tersilap, adalah tidak berguna. Perbualan bahagian ini mungkin yang paling sukar dalam seluruh perbualan tentang berhenti merokok.

  Setelah memberitahu mereka jenis sokongan yang anda mahu, menjelaskan apa yang anda tidak suka mungkin menjadi lebih mudah untuk anda. Cuba gunakan beberapa contoh apa yang anda tidak mahu, seperti panggilan mereka kepada anda untuk memeriksa keadaan anda setiap hari. Anda juga boleh mengarahkan mereka untuk melayari artikel ini untuk idea-idea tentang cara mereka boleh membantu anda.

Bagaimana Membantu Orang yang Disayangi Berhenti Merokok

Membantu seseorang berhenti merokok memberikan anda perasaan yang hebat. Kami telah mengumpulkan cara-cara yang terbaik bagi anda supaya dapat memberi pertolongan dan sokongan.

Menyediakan Rangkaian Sokongan

Sokongan moral adalah penting semasa masa yang sukar. Ketahui cara untuk menyediakan rangkaian sokongan yang akan membantu anda berjaya untuk berhenti merokok.