Bagaimana Membantu Orang Yang Tersayang Berhenti

Jika seseorang yang anda kenal cuba berhenti, mereka memerlukan semua bantuan yang dapat mereka perolehi daripada rakan-rakan, keluarga, dan rakan sekerja. Jika anda bersedia, ada banyak yang boleh anda lakukan untuk membantu mereka.

Anda boleh menggunakan strategi mudah ini untuk membantu seseorang yang anda tahu berhenti merokok.

 • Dapatkan Fakta
  Memahami lebih banyak tentang mengapa berhenti adalah penting kepada orang yang anda sayangi, dan memberikan nasihat yang tepat boleh menjadi sangat membantu. Anda boleh mulakan dengan laman web ini - terdapat banyak maklumat untuk membantu anda memahami semua isu berkaitan dengan berhenti merokok.
 • Dengari Mereka
  Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi mendengar adalah kunci apabila anda menyokong seseorang yang berhenti. Jika anda boleh menjadi telinga yang bersimpati terhadap kebimbangan, keinginan dan tekanan bukan sahaja anda akan lebih memahami keadaan mereka, mereka juga akan berasa lebih baik untuk berkongsi, dan akan kurang cenderung untuk mengulangi.
 • Mengalihkan perhatian mereka
  Hanya tidak berfikir tentang merokok boleh menjadi salah satu strategi yang paling berguna untuk orang yang ingin berhenti. Dengan mengalihkan tumpuan mereka atas ketagihannya, anda sedang membantu mereka. Sesuatu yang semudah seperti secawan teh, artikel majalah yang menarik, atau berjalan dengan anjing boleh membantu mereka melupakan keinginan.
 • Tukar Aktiviti dan Tetapan
  Jika anda tahu rakan anda mungkin ketagih rokok di pub, sebaliknya mencadangkan persekitaran yang bebas rokok. Cuba cadangkan aktiviti alternatif yang pernah dikaitkan dengan merokok.
 • Jangan Selalu Bercakap Mengenai Berhenti Merokok
  Walaupun ia menggodakan untuk membebel tentang berhenti merokok, ia mungkin tidak produktif. Perokok yang sudah berhenti merasa malu dan mencari keselesaan dengan rokok. Sentiasa bercakap tentang dan membuat mereka bagai nak gila. Sebaliknya, cuba kekal positif dan memberi galakan.
 • Ganjaran mereka
  Dorongan positif boleh menjadi kunci untuk berjaya berhenti merokok. Mungkin menyediakan satu set matlamat yang berturut-turut dengan ganjaran yang diberikan bertambah baik apabila setiap matlamat dicapai. Satu minggu bebas dari merokok mereka berpeluang untuk menonton filem dan sebulan – urut. Pada setahun, mereka dapat menjamu selera di restoran 5-bintang.
 • Galakkan Pilihan-pilihan yang Sihat
  Cuba menggalakkan perokok yang bebas dari merokok untuk keluar dan mula menikmati tahap tenaga baru mereka ini. Dengan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat, mereka mungkin berasa lebih baik tentang diri mereka dan kurang cenderung untuk merokok lagi.
 • Ingat, Tiada Sesiapa yang Sempurna
  Jangan terlalu berkeras pada seseorang yang berhenti merokok sekiranya dia tersilap dan mempunyai rokok. Daripada tersasar dan membuatnya rasa bersalah (kerana mereka mungkin sudah melakukannya) tawarkan sokongan dan dorongan untuk kembali ke landasan.

Menyediakan Rangkaian Sokongan

Sokongan moral adalah penting semasa masa yang sukar. Ketahui cara untuk menyediakan rangkaian sokongan yang akan membantu anda berjaya untuk berhenti merokok.

Cara Mengatasi Ketagihan

Mengenal pasti sebab-sebab di sebalik keinginan rokok anda adalah langkah pertama dalam belajar bagaimana menangani mereka.