overcoming-obstacles-banner.jpg

Mengatasi Halangan Untuk Berhenti Merokok

Berhenti merokok mungkin merupakan resolusi paling sukar yang pernah anda buat. Sekiranya anda pernah mengalami ketagihan semula sebelum ini, anda mungkin akan mengetahui rintangan di hadapan. Namun begitu, sukar bukan bermaksud mustahil. Walaupun anda gagal sebelum ini, percayalah bahawa semakin banyak kali anda mencuba, semakin tinggi peluang untuk berjaya. Sebenarnya, ramai orang yang telah menempuh jalan yang sama sebelum anda dan berjaya berhenti. Bersikap optimis bahawa dengan usaha dan sokongan yang mencukupi, anda akan dapat melakukan perkara yang sama.

Dalam mempersiapkan diri menghadapi cabaran yang menantikan, pelajari tentang beberapa halangan umum yang menghalangi anda daripada berhenti merokok dan bagaimana untuk mengatasinya.

Kehilangan cara untuk mengatasi tekanan

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Oxford Journals, penghalang yang paling banyak disebut untuk berhenti merokok adalah kehilangan cara untuk menangani tekanan. Ramai orang merokok untuk menguruskan tekanan, emosi dan mood mereka. Walaupun ramai yang percaya bahawa ia membantu mereka untuk berehat, asap rokok sebenarnya adalah perangsang yang boleh meningkatkan tekanan darah dan dengupan jantung, akibatnya meningkatkan tekanan kepada badan. Sebanyak mana keselesaan seperti yang diberikan oleh rokok, ada banyak cara yang lebih baik untuk mengatasi tekanan dan kekacauan emosi.

Belajar bagaimana menguruskan tekanan anda tanpa merokok. Cuba teknik bersantai seperti pernafasan panjang atau belajar meluahkan perasaan anda kepada ahli keluarga, rakan yang dipercayai, atau ahli profesional kesihatan. Apabila anda marah, melangkah keluar untuk bernafas udara segar. Berjalan-jalan mungkin membantu mengurangkan emosi anda. Sesetengah orang mungkin berasa sedih selepas mereka berhenti merokok. Sekiranya anda pernah mengalami kemurungan, lebih perhatikan perasaan anda dan dapatkan bantuan perubatan apabila diperlukan.

Keinginan atau penarikan

Berhenti merokok boleh menyebabkan beberapa gejala penarikan seperti keinginanatau mengidam untuk merokok, gelisah, kesukaran tidur dan kerengsaan. Keinginan untuk merokok boleh ditimbulkan oleh orang, tempat, dan perkara-perkara yang mengingatkan anda tentang merokok. Seperti yang kebanyakan keinginan bertahan hanya selama 15-20 minit, carilah cara untuk mengalihkan perhatian dan memastikan diri anda sibuk dalam tempoh masa yang singkat.

Sekiranya anda bergelut dengan gejala penarikan diri, perlu diingat bahawa tiada bahaya kesihatan yang ditimbulkan olehnya dan gejala penarikan yang melampau akan pudar dari masa ke masa. Sebilangan besar perokok juga mendapati terapi penggantian nikotin berguna untuk mengatasi penarikan dan menguruskan keinginan.

Berbuka norma sosial anda

Apabila anda berhenti merokok, mungkin sukar untuk melepaskan lingkaran sosial anda yang terbina di sekitar kebiasaan tersebut. Selain itu, dalam persekitaran sosial di mana merokok dianggap sebagai tingkah laku yang sangat boleh diterima dan dinormalisasi, sukar untuk menahan godaan untuk merokok. Oleh itu, siapkan diri anda dengan membuat rancangan untuk membantu mengelakkan lingkaran sedemikian.

Katakan kepada dunia bahawa anda cuba berhenti merokok dan merancang aktiviti lain yang harus dilakukan dan bukannya berhenti merokok sekejap. Larangan merokok di premis makanan yang dikenakan oleh Kementerian Kesihatan di Malaysia sebenarnya dapat menghilangkan halangan sosial untuk berhenti merokok. Sekarang anda mempunyai alasan untuk bergaul dengan rakan anda tanpa perlu risau tentang godaan untuk merokok. Mempunyai rakan kongsi yang tidak merokok dan tidak terdedah kepada perokok dalam persekitaran rumah tangga dan sosial boleh membantu perokok berhenti dengan lebih mudah. Itulah sebabnya kajian menunjukkan bahawa individu yang berkahwin lebih cenderung kepada berhenti merokok dan mempunyai kadar berjaya yang lebih tinggi daripada orang yang belum berkahwin, bercerai atau janda.

Takut pertambahan berat badan

Selepas berhenti merokok, bekas perokok biasanya mengalami pertambahan berat badan. Nikotin dalam rokok dipercayai sebagai penekan selera makan yang menjelaskan mengapa perokok lebih kurus. Tetapi walaupun anda menambah berat badan, biasa beratnya kurang dari 10 paun. Selain itu, manfaat kesihatan berhenti merokok melebihi kemungkinan pertambahan berat badan. Bekerjasama dengan ahlipenjagaan kesihatan anda untuk merancangkan rutin senaman dan pelan makan yang sihat untuk mengelakkan pertambahan berat badan. Gunakan masa terdahulu yang anada merokok untuk berjalan-jalan di sekitar tempat tinggal, yang juga boleh bertindak sebagai penghilang tekanan. Menyediakan makanan anda sendiri akan membantu anda membuat pilihan diet yang lebih sihat dan memastikan tangan anda terganggu.

Kekurangan sokongan dan sumber

Berhenti merokok sendiri boleh menjadi sukar. Berdasarkan kajian, hanya 5% atau kurang dari mereka yang berhenti merokok berjaya berhenti merokok dalam tempoh 6-12 bulan dari percubaan. Oleh itu, mempunyai sistem sokongan yang kuat lebih cenderung untuk membantu anda dalam perjalanan anda.

Tidak peduli seberapa letih yang mungkin anda rasakan dalam usaha berhenti merokok, tetap tabah dan jangan biarkan keraguan anda merendahkan anda. Yang paling penting, percayalah pada diri sendiri, anda tidak akan rugi dengan berhenti merokok!

Adakah Anda Ingin Berhenti Merokok Secara Beransur-ansur?

Ketahui cara untuk berhenti dengan langkah yang mudah diurus. Anda boleh mengurangkan bilangan rokok yang anda merokok, pada masa yang sama menguruskan ketagihan dan simptom penarikan dengan menggunakan produk NICORETTE®

Adakah Anda Bersedia untuk Berhenti Merokok Selama-lamanya?

Ketahui cara berhenti merokok sekali gus, semasa menggunakan NICORETTE® untuk menguruskan gian dan simptom penarikan. Dengan mendapatkan sokongan daripada pakar dan penggunaan NICORETTE®, anda lebih cenderung untuk berhenti selama-lamanya.