Cara Mengatasi Ketagihan

Pada mulanya, keinginan merokok anda akan lebih kuat. Cuba bertahan dengan bantuan maklumat ini. Memahami keinginan anda adalah penting untuk mengatasinya dan bebas daripada merokok.

 • Kenal pasti apa yang membuatkan anda ketagih kepada rokok.
  Menguatkan kekuatan anda dengan mengehadkan atau mengelakkan pencetus yang sering dikaitkan dengan merokok. Sebagai contoh, jika anda biasanya merokok dengan kopi pertama anda, lebih elok untuk minum teh atau jus.
 • Tulis semua perkara dan situasi yang membuatkan anda mahu merokok.
  Lakukan ini terutama untuk rokok yang lebih sukar untuk menyerah.
 • Tukar aktiviti dan tetapan anda.
  Membentuk tabiat mengambil masa dan tempoh ia tidak berlaku dengan serta-merta. Dalam sebarang keadaan di mana tindak balas biasa adalah untuk merokok, lakukan sesuatu yang baru.

  Jika anda biasanya merokok selepas makan malam, malam, sebaliknya pergi berjalan sebentar. Jika bercadang untuk bertukar lokasi. Selain itu, menonton filem atau bersiar-siar di taman pada waktu petang dan bukannya keluar ke tempat biasa anda untuk minuman.
 • Jika tekanan membuat anda ketagih merokok, cari cara lain untuk menenangkan diri.
  Cuba berbual-bual dengan rakan anda, dapatkan segelas air, pergi berjalan kaki, atau membaca. Selain itu, membuat senaman juga merupakan pengawal tekanan yang berkesan.

Menyediakan Rangkaian Sokongan

Sokongan moral adalah penting semasa masa yang sukar. Ketahui cara untuk menyediakan rangkaian sokongan yang akan membantu anda berjaya untuk berhenti merokok.

Bebas Dari Rutin Merokok

Berhenti merokok adalah proses pembelajaran. Ikuti langkah ini untuk mengekalkan dan membantu anda bebas dari asap rokok.