Berhenti secara Sendirian Berbanding dengan Rakan

Setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk berhenti merokok. Sesetengah orang lebih suka berhenti secara bersendirian, adanya yang lebih suka berhenti dengan sokongan kawan. Tidak ada cara yang betul untuk berhenti merokok - anda perlu melakukan yang terbaik untuk anda, terutamanya pada hari yang sukar. Pertimbangkan perkara ini apabila berhenti secara sendiri atau dengan rakan.

Berhenti secara solo

Hanya anda berdaya untuk berhenti merokok demi diri anda. Melakukannya dengan orang lain atau menyokong orang lain semuanya baik, tetapi, pada akhirnya, anda yang perlu bertahan dengannya.

 • Tidak Perlu Kompromi
  Anda boleh melakukan apa sahaja untuk anda. Perkara terakhir yang anda perlukan apabila anda cuba berhenti adalah kebimbangan tentang orang lain. Berhenti secara bersendirian membenarkan anda untuk egois (dalam konteks yang baik) dan menumpu kepada pelan berhenti sendiri.
 • Pilih Sokongan Anda
  Anda boleh memilih kawan, keluarga, dan rakan sekerja yang boleh menawarkan sokongan terbaik semasa perjalanan anda ke kehidupan bebas rokok.
 • Kurang Pengaruh
  Sekiranya rakan anda gagal, anda berkemungkinan akan mengambil jalan keluar yang mudah. "Baiklah, mereka berputus asa begitu juga saya." Dengan melakukannya bersendirian, anda tidak mungkin akan dipengaruhi oleh pengalaman orang lain.

Berhenti dengan Rakan

Kadang-kadang kita memerlukan orang lain untuk membantu kita melalui masa yang lebih sukar. Berhenti merokok boleh menjadi perjalanan yang sukar, dan seperti kata pepatah: masalah yang dikongsi adalah masalah yang dibelah dua.

 • Sokongan yang Dijamin
  Kawan henti merokok lebih cenderung memahami apa yang anda alami berbanding dengan pasangan atau rakan anda yang tidak merokok. Rakan anda akan melalui emosi, keinginan dan kesukaran yang sama supaya anda dapat sokongan apabila anda memerlukannya.
 • Lebih Mudah untuk Membantu Orang Lain
  Dengan berhenti bersama rakan, anda membantu orang lain mencapai matlamat tidak merokok mereka, yang boleh menjadi motivasi yang hebat.
 • Kurang Godaan
  Sekiranya rakan anda berhenti merokok, anda berkemungkinan tidak akan mengaitkannya dengan merokok apabila anda berserempak dengannya. Dan anda akan berhenti menggoda satu sama lain untuk merokok lagi.

Menyediakan Rangkaian Sokongan

Sokongan moral adalah penting semasa masa yang sukar. Ketahui cara untuk menyediakan rangkaian sokongan yang akan membantu anda berjaya untuk berhenti merokok.

Cara Mengatasi Ketagihan

Mengenal pasti sebab-sebab di sebalik keinginan rokok anda adalah langkah pertama dalam belajar bagaimana menangani mereka.