Petua Berhenti Merokok

Kami memahami bahawa berhenti merokok adalah salah satu cabaran terbesar yang akan anda hadapi. Petua ini akan memberi anda motivasi. Lebih-lebih lagi, petua-petua ini akan memberi anda cara untuk mengubah tingkah laku anda supaya anda boleh berhenti merokok dengan baik.

Petua 1: Pilih tarikh untuk berhenti.

Pilih tarikh untuk berhenti merokok dan berpegang teguh dengannya. Ini cara terbaik untuk mempersiapkan diri untuk berhenti merokok.

Petua 2: Catatkan.

Buat senarai sebab-sebab yang anda mahu berhenti merokok dan letakkan di tempat yang anda akan lihat. Rekod ini dapat membantu anda melalui masa-masa yang sukar apabila ketetapan anda menjadi lemah.

Petua 3: Berhenti bersama kawan.

Kajian AS pada tahun 2008 mendapati bahawa perokok yang rakannya berhenti sebanyak 36% lebih cenderung untuk berhenti merokok diri mereka, sementara perokok yang rakan sejawatnya berhenti merokok mempunyai purata 34% tidak cenderung untuk dirinya merokok.

Jika anda ingin berjaya dalam misi anda untuk berhenti merokok merokok sepenuhnya, membawa bersama seorang kawan yang ingin berhenti merokok juga. Dengan cara itu, anda boleh memberi motivasi sesama lain tanpa berasa berseorangan.

Petua 4: Gunakan wang yang anda simpan pada rokok untuk memberi ganjaran kepada diri anda.

Seandainya seorang perokok berbelanja RM17 sehari (harga sebungkus rokok), jumlah perbelanjaannya akan mencecah sebanyak RM510 sebulan.

Pastikan anda anda yang mengendalikan wang yang anda simpan. Sediakan akaun khas atau mula 'balang berhenti', untuk menyimpan wang yang disimpan. Kemudian untuk bahagian yang menyeronokkan - memutuskan cara membelanjakan simpanannya.

Petua 5: Kelilingi diri anda dengan sokongan.

Orang memahami bahawa berhenti adalah satu cabaran yang nyata dan memerlukan banyak kemahuan, jadi kelilingi diri anda dengan kata-kata positif mereka.

Petua 6: Kenal pasti apa yang membuatkan anda ketagih rokok.

Menguatkan keinginan anda dengan mengehadkan atau mengelakkan cetusan yang sering dikaitkan dengan merokok, seperti minum alkohol, kopi, atau teh. Sekiranya itu berlaku, cuba mengurangkan peminumannya mula-mulanya anda berhenti merokok.

Petua 7: Memenuhi masa untuk menahan keinginan untuk merokok.

Apabila anda merasakan keinginan untuk merokok,memenuhi masa diri anda. Buat senarai untuk perkara boleh dilakukan dalam lima minit sebagai strategi menahan keinginan, seperti berjalan-jalan, menelefon kawan, atau minum segelas air.

Tips 8: Melepaskan tekanan.

Aktiviti fizikal adalah cara terbaik untuk mengatasi tekanan daripada berhenti merokok dan ketagih rokok. Berjalan, berlari, berenang, atau melakukan aktiviti baru. Kapasiti paru-paru anda akan meningkat sebanyak 10% selepas sembilan bulan anda berhenti merokok. Pastinya, anda mampu melakukan lebih banyak selepas itu. 

Petua 9: Pemakanan yang sihat.

Ketagihan rokok boleh dikelirukan dengan rasa lapar. Sediakan buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan sihat lain yang berguna untuk saat-saat ini.

Petua 10: Cuba Terapi Penggantian Nikotin (NRT).

NICORETTE® menawarkan pelbagai produk NRT yang boleh membantu mengatasi keinginan rokok dan gejala pengeluaran nikotin sepanjang perjalanan berhenti merokok anda. Dengan menggunakan NICORETTE®, anda menggandakan peluang untuk melepaskan diri dengan berjaya berbanding dengan ketetapan diri sahaja.

Petua 11: Jangan jatuh pada halangan pertama.

Ahli psikologi telah mendapati bahawa ramai menyelesaikan masalah dengan masa yang lebih lama apabila diberitahu kesukarannya. Berhenti merokok boleh menjadi salah satu perkara yang paling sukar anda akan lakukan. Walau bagaimanapun, kegigihan anda akan membantu anda berjaya, namun kadang kala, gian akan kambuh.

Petua 12: Bergantung pada bantuan pakar.

Atlet elit mempunyai jurulatih dan orang yang berjaya mempunyai mentor. Ia hanya masuk akal untuk yang sedia ada untuk membantu anda berhenti merokok.

Petua 13: Ganjaran kepada diri anda.

Berbelanjakan diri atas setiap pencapaian anda. Perbelanjaan haruslah bermakna, seperti membeli sesuatu yang anda inginkan.

Petua 14: Fokus pada kebaikannya.

Fikirkan semua positif kehidupan bebas asap, seperti keseluruhannya lebih sihat dan lebih banyak tenaga, kulit yang lebih baik, gigi putih, dan deria rasa dan bau yang lebih tajam. Lebih mudah untuk kekal bebas merokok sekiranya anda mengurangkan fikiran anda tentang merokok.

Petua 15: Cari cara baru untuk bertenang.

Bantu mengelakkan pemikiran tentang merokok dengan mencari cara baru untuk berehat, seperti pernafasan mendalam, senaman ringan, atau bacaan.

Petua 16: Rancang parti ‘ulang tahun’.

Berhenti merokok bukanlah tugas yang mudah – tetapi dengan segala hati dan motivasi anda tumpah ke dalam niat ini, anda pasti akan menjayakannya. Entah lagi apa yang patut dimeriahkan jika kejayaan ini bukan alasan yang sesuai untuk mengadakan sambutan yang meriah.

Mengapa tidak menjanjikan keluarga dan rakan-rakan anda untuk menyambutkan ulang tahun setahun berhenti merokok? Ia akan menjadi satu lagi sasaran dan alasan positif untuk kekal bermotivasi, dan juga cara terbaik untuk berkongsi pencapaian anda dengan orang tersayang.

Cari produk anda

NICORETTE® mempunyai pelbagai Terapi Penggantian Nikotin (NRT) yang direka untuk membantu anda apabila anda telah berhenti merokok.

Tulis Matlamat & Memberi Ganjaran Kepada Diri Sendiri

Berikan ganjaran kepada diri sendiri apabila anda mencapai kejayaan anda.