Mengapa Menjadi Perokok Tegar Selepas Iftar Jauh Lebih Merosakkan Daripada Anda Fikirkan

Ramadan dikenali sebagai bulan puasa bagi umat Islam di seluruh dunia. Ini adalah bulan di mana semua orang-orang yang beriman berkumpul, menahan diri dari sebarang jenis penggunaan dari waktu subuh hingga matahari terbenam. Selain makan dan minum, merokok juga dilarang pada siang hari dan ini boleh menjadi sangat mencabar bagi perokok. Malah, banyak perokok cuba mengimbangi pantang sepanjang hari dengan perokok tegar semasa Iftar. Perangai perokok tegar adalah amalan merokok beberapa batang rokok berturut-turut tanpa berehat. Bukan sahaja terhad kepada rokok, istilah ini juga boleh merujuk kepada penggunaan rokok paip atau rokok cerut. Kekurangan nikotin, faktor ketagihan pada rokok, dipercayai menyebabkan mereka menjadi perokok tegar kerana mereka perlu mengekalkan tahap nikotin tertentu untuk menahan ketagihan.

Menjadi perokok tegar selepas iftar boleh memberi kesan mendadak dan terus kepada badan kita. Pengenalan bahan toksik secara tiba-tiba menjadikan sistem pernafasan dan saraf berisiko tinggi. Sebilangan perokok juga akan mendapatkan sebatang rokok sebagai cara pertama untuk berbuka puasa. Sekarang, bayangkan memuatkan perut kosong anda dengan racun dan toksik selepas lebih dari 12 jam berpuasa. Daripada mengenyangkan perut anda dengan makanan dan minuman, anda memilih bahan berbahaya yang terbukti boleh menyebabkan gangguan pencernaan.

Pencerut esofagus bawah (LES), injap otot di hujung bawah esofagus (organ yang menghubungkan mulut ke perut), mencegah refluks asid gastrik. Merokok mengurangkan kekuatan LES, sehingga membolehkan asid perut mengalami refluks, atau mengalir ke belakang dalam esofagus. Perasaan yang sakit dan pedih di dada yang disebabkan oleh refluks dikenali sebagai pedih ulu hati. Dalam jangka masa panjang, refluks berterusan boleh menyebabkan ulser pendarahan di esofagus, penyempitan esofagus yang menyebabkan makanan tersekat, dan perubahan sel-sel oesofagus yang boleh menyebabkan kanser. Selain daripada refluks asid gastrik, merokok meningkatkan risiko ulser peptik, penyakit hati, penyakit Crohn dan batu empedu.

Selain kemudaratan pencernaan yang jelas, menjadi perokok tegar juga boleh menyukarkan anda untuk berhenti merokok. Selepas satu tempoh menjadi perokok tegar, tabiat ini boleh diteruskan sehingga selepas Ramadan. Anda mungkin menyalakan satu rokok selepas satu rokok walaupun anda tidak berpuasa pada hari tersebut kerana anda sudah biasa merokok secara berterusan semasa Iftar sepanjang bulan Ramadhan.

Adalah penting untuk mengakui bahawa selain ketagihan fizikal nikotin, ketagihan mental atau tingkah laku boleh memberikan cabaran yang besar bagi anda untuk berhenti merokok. Berhenti merokok sering kali bermaksud belajar semula atau menyesuaikan tingkah laku merokok rutin anda, yang mungkin merupakan halangan yang sukar untuk diatasi. Sekiranya anda menghabiskan sepanjang bulan menjadi perokok tegar tanpa menggunakan tempoh ini sebagai batu loncatan untuk berhenti merokok, anda sekarang mempunyai tabiat buruk yang sukar diubahkan.

Menggantikan rugi untuk waktu puasa anda menjadi perokok tegar juga akan meniadakan manfaat penggunaan rokok yang berkurangan. Walaupun anda menghisap rokok yang lebih kurang setiap hari pada bulan Ramadan, anda mungkin masih terdedah kepada jumlah toksin yang sama. Kajian menunjukkan bahawa apabila perokok mengurangkan penggunaan rokok mereka, mereka dapat menggantikannya dengan menyesuaikan cara mereka menghisap rokok untuk mengeluarkan jumlah nikotin yang sama, dengan merokok, menghisap dan menghirup lebih lama atau lebih kuat. Disebabkan itu, menjadi perokok tegar juga mengimplikasikan mekanisme yang diperlukan di mana anda tidak akan memperolehi manfaat yang banyak daripada berpuasa. Oleh itu satu-satunya penyelesaian adalah untuk berhenti merokok sama sekali.

Sekarang setelah anda mengetahui bahaya menjadi perokok tegar, mengapa tidak berhenti merokok secara beransur-ansur sebelum, semasa dan selepas Ramadan? Selain mempunyai pelan berhenti merokok, anda boleh menggunakan terapi penggantian nikotin sebagai alat bantuan yang berguna semasa musim puasa. Tampalan nikotin boleh digunakan pada siang hari untuk memastikan bekalan dos rendah nikotin terkawal yang akan mencegah gejala penarikan. Ini, sebagai gantinya, dapat membantu mengurangkan godaan menjadi perokok tegar semasa iftar. Gula-gula getah nikotin, sebaliknya, boleh membantu anda untuk sibuk mengunyah dan bukannya menjadi perokok tegar selepas iftar.

Cuba kurangkan tabiat merokok anda semasa anda bersedia untuk menyambut bulan suci. Kemudian, buat yang terbaik di bulan Ramadan dengan menggelakkan menjadi perokok tegar selepas Iftar dan mengurangkan merokok. Ramadan adalah masa dan motivasi yang tepat untuk anda berhenti merokok. Kenyataan ditunjukkan bahawa anda dapat menahan godaan untuk merokok ketika anda berpuasa adalah petunjuk bahawa berhenti merokok adalah mungkin.

Adakah Anda Ingin Berhenti Merokok Secara Beransur-ansur?

Ketahui cara untuk berhenti dengan langkah yang mudah diurus. Anda boleh mengurangkan bilangan rokok yang anda merokok, pada masa yang sama menguruskan ketagihan dan simptom penarikan dengan menggunakan produk NICORETTE®

Kebenaran Mengenai Nikotin & NRT

Ketahui peranan nicotin dalam ketagihan dan terapi penggantian.