Kesuburan, Kehamilan & Penyusuan

Jika anda seorang perokok yang merancang keluarga atau yang hamil, anda perlu tahu bahawa bahan kimia dalam asap rokok mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan seksual, kesuburan dan janin.

Sekiranya anda seorang perokok yang hamil dan ingin berhenti,ia adalah satu berita baik. Sebaik sahaja anda berhenti, anda meningkatkan peluang anda untuk berkandung dengan lebih sihat. Anda juga harus tahu tentang Terapi Penggantian Nikotin (NRT) – ketika kehamilan dan penyusuan, bagi anda membuat keputusan mengenai berhenti merokok berdasarkan fakta.

Lelaki dan Kesuburan

Merokok bertanggungjawab secara langsung menyebabkan disfungsi erektil dan meningkatkan risiko impoten sebanyak 27% (pun berlaku pada orang muda) kerana bahan kimia asap rokok mengurangkan kadar tekanan darah anda. Walaupun diambil dengan sederhana, nikotin dan karbon monoksida menjejaskan kapasiti ereksi.

Asap rokok melambatkan perembasan testosteron, menyebabkan penurunan libido. Selain itu, sperma kian berkurangan dan kurang aktif, menyebabkan pengurangan dalam kesuburan. Merokok juga merosakkan DNA sperma, meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan dan kecacatan kelahiran.

Wanita dan Kesuburan

Merokok menyebabkan perubahan hormon dan mengurangkan kesuburan kira-kira satu pertiga. Secara purata, perokok mengambil masa dua kali ganda masanya untuk mengandung berbanding dengan bukan perokok.

Merokok semasa mengambil pil kontraseptif mempromosikan pembekuan darah, merosakkan dan menyempitkan dinding pembuluh darah, dan meningkatkan secara ketara risiko komplikasi kardiovaskular - mahupun strok.

Rokok kadang-kadang mengganggu edaran haid wanita, menjadikannya tidak tertentu dan lebih menyakitkan.

Kehamilan

Beberapa kesan merokok boleh berlaku pada kehamilan anda termasuk:

  • Bahan kimia beracun dalam asap rokok melalui anda ke bayi anda.
  • Asap rokok mengganggu jumlah oksigen yang mencapai bayi anda.
  • Risiko kecacatan kongenital, seperti kecacatan bibir atau kekurangan anggota, meningkat.

Berita baik ialah berhenti merokok di mana-mana peringkat kehamilan adalah bermanfaat. Kesan positif berhenti merokok berkesan selepas 20 minit sahaja dari rokok terakhir anda. Oleh itu, apabila anda berhenti, anda mula meningkatkan peluang kehamilan yang lebih sihat dan bayi yang lebih sihat.

Produk ini tidak sesuai untuk kanak-kanak. Jangan gunakan produk ini jika anda mempunyai penyakit jantung yang serius, hamil atau menyusu. Tidak boleh digunakan oleh bukan perokok. Rujuk pakar penjagaan kesihatan anda sebelum digunakan.

Manfaat Kesihatan Berhenti Merokok

Anda akan merasai manfaat kesihatannya dalam sejam anda berhenti merokok. Membelajari kesan atas badan anda selepas anda berhenti merokok.

Bahan Kimia Rokok & Tubuh Anda

Asap rokok mengandungi lebih daripada 7000 bahan kimia yang menjejaskan setiap bahagian tubuh anda.