Tulis Matlamat & Menghargai Diri Anda

Oleh kerana berhenti merokok merupakan sesuatu perkara yang amat sukar dilakukan, ianya penting bagi anda untuk mempunyai navigasi sepanjang perjalanan anda, terutamanya semasa ketetapan anda menjadi semakin lemah. Dengan adanya tonggak dan ganjaran, anda akan mempunyai peluang yang lebih besar untuk berjaya. Ini caranya.

Senaraikan sebab-sebab anda mahu berhenti merokok.

Buat senarai sebab-sebab yang anda mahu berhenti merokok dan letakkannya di tempat yang nyata untuk dilihat. Senarai ini boleh membantu anda melalui masa yang sukar, seperti jika anda tergelincir dan terdapat sebatang rokok.

Tetapkan dan tuliskan matlamat setiap hari, mingguan dan bulanan.

Kontrak fizikal dengan diri anda boleh memberi inspirasi dan membantu meningkatkan keyakinan anda.

Jejaki kemajuan anda pada kalendar.

Menjejaki sehari demi sehari anda berhenti merokok, bukannya berbilang turun tarikhnya. Dapatkan kalendar dan semak setiap hari anda anda bebas merokok. Apabila tandanya kian bertambah – ia mengingati anda, pada masa kekukuhan anda tergoyah, atas kerja keras ditumpahkan dan perjalanan anda mengharungi selama ini.

Beri ganjaran kepada diri.

Berbelanjakan diri atas setiap pencapaian tujuan yang anda tulis. Buatlah ganjaran yang bermakna, seperti membeli sesuatu yang anda inginkan, dapatkan keahlian gim, atau merancang pesta makan malam yang kecil - semua untuk meraikan pencapaian anda.”

Menyediakan Rangkaian Sokongan

Sokongan moral adalah penting semasa masa yang sukar. Ketahui cara untuk menyediakan rangkaian sokongan yang akan membantu anda berjaya untuk berhenti merokok.

Cara Mengatasi Ketagihan

Mengenal pasti sebab-sebab di sebalik keinginan rokok anda adalah langkah pertama dalam belajar bagaimana menangani mereka.